Je zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen is één van de vele vragen waar mensen mee zitten als ze zijn gehuwd.
Het is natuurlijk geweldig om te gaan trouwen. Maar het is vandaag de dag geen goedkope aangelegenheid. Zeker niet wanneer je een groot feest geeft. Het wordt allemaal nog zuurder wanneer je een brief krijgt van de belastingdienst om je zorgtoeslag terug te betalen.
Het komt regelmatig voor dat je de zorgtoeslag moet terugbetalen als je getrouwd bent. Het kan soms oplopen tot duizenden euro’s.
Ga direct naar
Moet ik altijd zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen?
De zorgtoeslag is een voorschot. Het is een voorschot op basis van je huidige financiële gegevens. De belastingdienst houdt echter geen rekeningen met veranderingen van het inkomen of het hebben van een toeslagpartner.
Wanneer je woon- of financiële situatie veranderd, komt de belastingdienst achteraf met een definitieve aanslag. Daarin wordt ook bekeken of je überhaupt recht hebt op zorgtoeslag.
Heb je inderdaad zoveel verdiend als je hebt aangegeven? Is je gezinssituatie veranderd? Op basis van de daadwerkelijke gegevens wordt de definitieve zorgtoeslag vastgesteld.
Trouwen of partnerschap
Wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat wordt je automatisch toeslagpartners van elkaar. Het betekent, dat beide inkomens worden samengevoegd en op basis van het gezamenlijke inkomen de toeslagen worden bepaald. Dit geldt ook voor de zorgtoeslag.
Samenwonend
Wanneer je al samenwoonde voor het huwelijk of geregistreerde partnerschap kan er nog het e.e.a. veranderen. De belastingdienst kijkt met terugwerkende kracht naar 1 januari van dat jaar om te bepalen of jullie toeslagpartners waren.
Aan het einde van het jaar gaan trouwen is hierdoor dus niet zo verstandig, aangezien het de zorgtoeslag voor een heel jaar kan veranderen.
Is het gezamenlijke inkomen hoger dan € 35.500 euro dan? Dan dien je alle ontvangen zorgtoeslag terug te betalen. Het kan hier dus om een flink geldbedrag gaan.
Onduidelijkheden rondom de zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen
Zelfs bij de belastingdienst is het niet helemaal duidelijk. Wanneer telefonisch advies wordt ingewonnen, wordt aangegeven dat tot het moment van trouwen de zorgtoeslag behouden mag worden. Iets wat onjuist is.
Het wordt echter niet goed uitgelegd aan de telefoon of op de website van de belastingdienst. Natuurlijk is dat erg kwalijk. Het verandert echter niets aan de regels en hoe deze wordt toegepast bij de zorgtoeslag of andere toeslagen.
Een goede voorlichting
Het is belangrijk om jezelf goed te laten voorlichten en waarschuw ook anderen als die willen gaan trouwen. Om eventuele naheffingen te voorkomen, kan het handig zijn om zo vroeg mogelijk in het jaar te trouwen. Je voorkomt dan veel problemen met het terugbetalen van je zorgtoeslag na het trouwen.
Natuurlijk zijn er meerdere factoren bij het bepalen van de trouwdatum. Laat je niet leiden door het wel of niet terugbetalen van de zorgtoeslag. Het is iets om rekening mee te houden.
Hoeveel moet je terugbetalen?
Hoeveel je terug moet betalen is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen. Het is mogelijk om een proefberekening te maken om te kijken hoeveel je nieuwe zorgtoeslag gaat worden op basis van het gezamenlijke inkomen.
Ook kun je een gesprek aangaan met een adviseur om de gevolgen voor de toeslagen (waaronder de zorgtoeslag) te bespreken. Je hebt dan vooraf duidelijkheid en kunt op basis van die gegevens dan een heldere beslissing nemen. Daarna kun je een trouwdatum kiezen.